top of page

Mijn slaaptips!

  • Foto van schrijver: Next to cancer
    Next to cancer
  • 14 aug 2020
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 31 okt 2020

Hoi!

Zoals beloofd zou ik vandaag met jullie mijn tips delen voor slecht slapen. Ik ben nooit een goede slaper geweest. Ik lig al van jongs af aan lang wakker en ik kan niet vroeg opstaan (zeg voor 8 uur) zonder de rest van de dag heel moe te zijn. Sinds mijn zusje leukemie kreeg is dit er niet beter op geworden. Door alle stress en onzekerheden die erbij kwamen kijken ben ik nog slechter gaan slapen. Bij mij uit slecht slapen zich direct op mijn stemming, ik ben vaker verdrietig, heb last van huilbuien en soms ben ik door de moeheid ontzettend misselijk. Omdat ik al bijna mijn hele leven slecht slaap ben ik verschillende dingen tegengekomen die voor mij werken. Ik wil ze graag met je delen want misschien heb je er wat aan!

Mindfulness

Het eerste wat mij, de laatste periode, daadwerkelijk heeft geholpen bij sneller in slaap komen is mindfulness. Voordat mijn zusje ziek werd had ik hier helemaal niks mee, ik had het wel eens eerder geprobeerd maar het was gewoon niet gemaakt voor mij. Echter toen ik slechter begon te slapen door de situatie thuis heb ik het nog een kans gegeven. Ik heb twee verschillende apps gedownload: insight timer en mindfulness VGZ. Dit zijn beide twee hele verschillende apps met verschillende manieren en begeleidingen van mindfulness. Ik zou het zeker aanraden om te proberen omdat het mij oprecht heel ontspannen maakt. Je kan het ook overdag doen als je je gestresst voelt en bij mij werkt het echt!

Ontspanningsoefeningen

Op internet zijn een heleboel ontspanningsoefeningen te vinden. Bij de zojuist genoemde mindfulness apps maken ze hier ook vaak gebruik van. Soms vind ik het vervelend om naar een stem te luisteren die mij verteld wat ik moet doen om te ontspannen en dan zoek ik zelf van te voren een korte oefening op en doe ik die zelfstandig. Dit vind ik overdag vooral erg fijn als ik merk dat ik gestrest ben en bijvoorbeeld even geen telefoon in de buurt heb. Maar ook als ik soms s’nachts in mijn bed lig en niet op mijn mobiel wil kijken (omdat dat mij weer wakkerder maakt) doe ik een ontspanningsoefening uit mijn hoofd. Op de site: https://sochicken.nl/5-simpele-ontspanningsoefeningen staan 5 korte ontspanningsoefeningen die ik uit mijn hoofd heb geleerd (ze zijn heel simpel, no worries) en die ik dus kan toepassen op ieder moment, ook als ik wil slapen.

Ritme

Ik merk bij mezelf dat als ik een vast ritme heb in de tijden waarop ik slaap en opsta dat ik overdag minder moe ben. Daarnaast ben ik tegen het einde van de dag juist moeier waardoor ik sneller slaap. Zo probeer ik (nu tijdens corona) elke avond voor 12 uur te slapen en voor 10 uur op te staan. Eerder verlegde ik mijn ritme altijd in de zomervakantie, dan ging ik rond 3 uur slapen en werd ik ook rond 3 uur wakker. Ik merkte toen dat ik eigenlijk te veel sliep qua wat ik nodig had maar vaak toch met een moe gevoel opstond omdat ik het gewoon belachelijk laat maakte en absoluut geen ritme had. De laatste weken slaap ik dus van 12 tot 10 en ik wil dit langzaam weer terugbrengen naar 10 tot 8. Een 18 jarige heeft tussen de 7 en 9 uur slaap nodig per nacht (bron: National Sleep Foundation) dus uiteindelijk wil ik proberen die 10 uur slaap per nacht terug te brengen naar 8, maar dat is meer een doel voor de langere termijn. Als je twijfelt of het moeilijk is om zo’n ritme aan te gouden zou ik zeggen: probeer het gewoon een weekje, wie weet helpt het wel en voel je je daadwerkelijk beter?

Even uit bed

Deze tip heb ik ooit van iemand anders gekregen en voor mij werkt het altijd verassend goed. Als je merkt dat je echt niet kan slapen helpt het mij dus om even kort uit bed gaan. Even naar beneden lopen of aan je bureau gaan zitten en 5 minuten iets anders gaan doen of even bewegen. In ieder geval even uit bed zodat je niet denkt aan het slapen. Voor mij werkt dit vaak heel goed omdat ik dan even afstand neem van de frustratie rondom mijn ā€œbedā€ en dat ik niet kan slapen en vervolgens na 5 minuutjes weer fris in bed stap. Ik voel me vaak ook moeier nadat ik dan 5 minuutjes iets anders heb gedaan waardoor ik ook daadwerkelijk sneller in slaap val.

Melatonine

Omdat ik dus nooit een geweldige slaper ben geweest slik ik al een aantal jaar melatonine. Dit heeft voor mij een heel fijn effect en helpt mij ook bij het in slaap komen. Melatonine is een hormoon dat wordt geactiveerd als het donker is en er voor zorgt dat je moe wordt en gaat slapen (bron: https://www.apotheek.nl/medicijnen/melatonine?product=melatonine#heb-ik-een-recept-nodig ). Ik koop het bij het Kruidvat en ik ben er al heel lang zeer tevreden mee. Ik heb dit wel geprobeerd op aan raden van een arts en ben dit pas gaan gebruiken na het proberen van verschillende (bovengenoemde) andere manieren om beter te slapen. Raadpleeg dus altijd liever een arts voordat je begint met het slikken van medicijnen.

Arts

Zoals ik net al zei is het belangrijk om langs te gaan bij je (huis)arts als je last hebt van slaapproblemen voordat je zomaar begint aan het innemen van medicijnen. Daarnaast is het voor mij ook heel helpend geweest omdat de arts mij dus melatonine heeft geadviseerd en dit mij heeft geholpen. Daarnaast heb ik in de periodes dat ik echt niet sliep ook zwaardere slaappillen gekregen op recept. Een arts kan je altijd het beste adviseren en eventueel (zwaardere) slaapmedicatie voorschrijven.

Dit was mijn blog met slaaptips, ik hoop dat je er wat aan hebt en vanavond lekker slaapt!

Liefs Lisa

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post

©2020 door nexttocancer. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page